Conducătorii Imperiului Akkadian, conform Listei Regilor Sumerieni:
Conducătorii Sumerului după perioada gutiană, conform Listei Regilor Sumerieni:
Pentru calculul perioadelor în care au trăit membrii clanului lui Abraam am folosit date din Vechiul Testament. Corelând evenimentele biblice cu unele istorice, am reușit să stabilesc o cronologie exactă. Vitală a fost echivalarea momentului plecării familiei lui Terah în Ur cu cel al încoronării lui Ur-Nammu (2112 î.e.n.), cel al plecării în Harran cu cel al încoronării lui Șulgi (2094 î.e.n.), precum și cel al plecării lui Abraam din Harran cu cel al încoronării lui Amar-Sin (2048 î.e.n.). Cartea biblică Facerea, care conține povestea clanului patriarhului, afirmă că „Abram însă era de şaptezeci şi cinci de ani, când a ieşit din Haran” (12:4) și „Zilele vieţii lui Abraam, câte le-a trăit, au fost o sută şaptezeci şi cinci de ani” (25:7); prin urmare, s-a născut în 2123 î.e.n. și a murit în 1948 î.e.n. Sarra era cu zece ani mai tânără decât Abraam, după cum afirma chiar el când a aflat că se va naște Yișaq: „E cu putinţă oare să mai aibă fiu cel de o sută de ani? Şi Sarra cea de nouăzeci de ani e cu putinţă oare să mai nască?” (17:17). Ceea ce înseamnă că ea s-a născut în 2113 î.e.n. „Sarra a trăit o sută douăzeci şi şapte de ani” (23:1), adică până în 1986 î.e.n. În cazul tatălui lui Abraam, lucrurile se complică puțin. Biblia spune că „Terah a trăit şaptezeci de ani şi atunci i s-au născut Abram, Nahor şi Haran” (11:26), ceea ce înseamnă că s-a născut în 2193 î.e.n. În Biblia ortodoxă, „De toate, zilele vieţii lui Terah în pământul Haran au fost două sute cinci ani” (11:32); în celelalte versiuni, „Zilele lui Terah au fost de două sute cinci ani; şi Terah a murit în Haran” sau „Terah a trăit două sute cinci ani, apoi a murit în Haran”. Cum varianta ortodoxă este singura care susține că Terah a trăit în Haran două sute cinci ani (ceea ce ar însemna că a murit la 304 ani), iar toate celelalte că aceasta era durata sa totală de viață, putem considera că în traducerea ortodoxă s-a strecurat o greșeală de interpretare. Astfel, dacă Terah a murit la vârsta de 205 ani, înseamnă că a trăit până în anul 1988 î.e.n.
De aici, restul calculelor sunt simple, capitolul 11 al Facerii descriindu-ne „istoria vieţii neamului lui Șem”:
„Șem era de o sută de ani, când i s-a născut Arpakșad, la doi ani după potop. După naşterea lui Arpakșad, Șem a mai trăit cinci sute de ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:10-11).
„Arpakșad a trăit o sută treizeci şi cinci de ani şi atunci i s-a născut Cainan. După naşterea lui Cainan, Arpakșad a mai trăit trei sute treizeci de ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:12).
„Cainan a trăit o sută treizeci de ani şi atunci i s-a născut Şelach. După naşterea lui Şelach, Cainan a mai trăit trei sute treizeci de ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:13).
„Şelach a trăit o sută treizeci de ani şi atunci i s-a născut Eber. Iar după naşterea lui Eber, Şelach a mai trăit trei sute treizeci de ani, şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:14-15).
„Eber a trăit o sută treizeci şi patru de ani şi atunci i s-a născut Peleg. Iar după naşterea lui Peleg, Eber a mai trăit trei sute şaptezeci de ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:16-17).
„Peleg a trăit o sută treizeci de ani şi atunci i s-a născut Re’u. Iar după naşterea lui Re’u, Peleg a mai trăit două sute nouă ani, şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:18-19).
„Re’u a trăit o sută treizeci şi doi de ani şi atunci i s-a născut Serug. Iar după naşterea lui Serug, Re’u a mai trăit două sute şapte ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:20-21).
„Serug a trăit o sută treizeci de ani şi atunci i s-a născut Nahor. Iar după naşterea lui Nahor, Serug a mai trăit două sute de ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:22-23).
„Nahor a trăit şaptezeci şi nouă de ani şi atunci i s-a născut Terah. Iar după naşterea lui Terah, Nahor a mai trăit o sută două zeci şi cinci de ani şi a născut fii şi fiice şi apoi a murit” (11:24-25).
Pentru urmașii lui Abraam, tot cartea Facerea ne oferă datele necesare. „Abram însă era de optzeci şi şase de ani când i-a născut Hagar pe Yișma’el” (16:16); „Iar anii vieţii lui Yișma’el au fost o sută treizeci şi şapte” (25:17). Ceea ce înseamnă că Yișma’el s-a născut în 2037 î.e.n. și a murit în 1900 î.e.n.
„Abraam însă era de o sută de ani, când i s-a născut Yișaq, fiul său” (21:5); „Iar zilele pe care le-a trăit Yișaq au fost o sută optzeci de ani” (35:28). De unde rezultă că Yișaq a trăit din 2023 î.e.n. până în 1843 î.e.n.
Despre gemenii Esaw și Ya’aqob, Biblia spune că „Yișaq însă era de şaizeci de ani, când i s-au născut aceştia din Ribqa” (25:26), adică în 1963 î.e.n. „Zilele vieţii lui Ya’aqob au fost deci o sută patruzeci şi şapte de ani” (47:28), așadar a murit în 1816 î.e.n. Talmudul babilonian susține că Esaw a fost ucis de Hușim imediat după moartea lui Ya’aqob.
Pentru a afla când s-a născut Yosep, fiul preferat al lui Ya’aqob, trebuie să recurgem la câteva calcule. „Yosep era de treizeci de ani când s-a înfăţişat înaintea lui Faraon, regele Egiptului” (41:46); au urmat „şapte ani de belşug mare în tot pământul Egiptului” (41:29) și „şapte ani de foamete” (41:30). După doi ani de foamete, Ya’aqob și familia sa s-au mutat în Egipt: „Că iată, doi ani sunt de când foametea bântuie în această ţară” (45:6). Întrebat atunci câți ani are, „răspuns-a Ya’aqob lui Faraon: «Zilele pribegiei mele sunt o sută treizeci de ani»”. Ceea ce înseamnă că Ya’aqob și familia sa au ajuns în Egipt în 1833 î.e.n., la nouă ani după înfățișarea lui Yosep în fața faraonului. Prin urmare, Yosep s-a născut în 1872 î.e.n. În ultimul capitol al Facerii aflăm că „a trăit Yosep o sută zece ani” (50:22), adică până în 1762 î.e.n.
După toate aceste calcule, putem stabili genealogia clanului lui Abraam de la Șem, fiul lui Noah, până la Yosep:
Având aceste date, am reușit să stabilesc când au avut loc anumite evenimente din povestea biblică a neamului lui Abraam. Cum ar fi:
„Yișaq însă era de patruzeci de ani, când şi-a luat de femeie pe Ribqa” (25:20), ceea ce înseamnă că s-au căsătorit în 1983 î.e.n.
Talmudul susține că Esaw i-a cedat lui Ya’aqob dreptul de prim-născut imediat după moartea lui Abraam, adică în 1948 î.e.n. Gemenii erau atunci în vârstă de 15 ani, ceea ce confirmă și Talmudul.
„Iar Esaw, fiind acum de patruzeci de ani, şi-a luat două femei: pe Yehudit, fata lui Beeri Hititul, şi pe Basemat, fata lui Elon Hititul” (26:34), adică în 1923 î.e.n.
„Yosep, fiind de şaptesprezece ani, păştea oile tatălui său împreună cu fraţii săi” (37:2) când a fost dus ca sclav în Egipt, prin urmare asta se întâmpla în 1855 î.e.n. La 30 de ani a ajuns vizir, adică în 1842 î.e.n. Au urmat șapte ani de bunăstare și șapte de foamete, sfârșiți în 1828 î.e.n.
Iată cronologia amurgului zeilor, de la încoronarea pe tronul Kișului a cârciumăriței Kug-Bau până la moartea lui Yosep în Egipt:
2465 î.e.n. – În Kiș este încoronată de Marduk cârciumărița Kug-Bau.
2402 î.e.n. – Se naște în Nippur Serug, bunicul lui Terah.
2365 î.e.n. – Moare regina Kug-Bau în Kiș. Tronul Sumerului îi revine fiului ei, Puzur-Suen.
2340 î.e.n. – Moare în Kiș regele Puzur-Suen. Pe tron urcă fiul său, Ur-Zababa.
2334 î.e.n. – Lugal-zage-si din Umma îl omoară pe regele Ur-Zababa din Kiș și îi ia tronul, apoi este ucis în Uruk de Șarru-kinu, care se încoronează ca rege al Sumerului, pe care îl transformă în Imperiul Akkadian.
2325 î.e.n. – Moare în Nippur Peleg, stră-străbunicul lui Terah.
2294 î.e.n. – Moare în Nippur Eber, stră-stră-străbunicul lui Terah.
2279 î.e.n. – Moare Șarru-kinu în Agade.
2278 î.e.n. – Pe tronul Imperiului Akkadian urcă Rimuș, fiul lui Șarru-kinu.
2272 î.e.n. – Se naște în Nippur Nahor, tatăl lui Terah și bunicul lui Abraam.
2270 î.e.n. – Rimuș, fiul lui Șarru-kinu, este asasinat în Agade de câțiva membri ai curții sale regale.
2269 î.e.n. – Tronul Akkadului îi revine lui Maniștuștu, fratele lui Rimuș și fiul lui Șarru-kinu.
2260 î.e.n. – Maniștuștu reconstruiește în Ninive templul distrus al lui Iștar.
2255 î.e.n. – Moare în Agade Maniștuștu, fiul lui Șarru-kinu.
2254 î.e.n. – Este înscăunat ca rege al Imperiului Akkadian fiul lui Maniștuștu, Naram-Sin.
2218 î.e.n. – Moare Naram-Sin, nepotul lui Șarru-kinu. Conducătorul Imperiului Akkadian devine fiul său, Șar-Kali-Șarri.
2195 î.e.n. – Moare în Nippur Re’u, străbunicul lui Terah.
2193 î.e.n. – Moare Șar-Kali-Șarri, fiul lui Naram-Sin și strănepotul lui Șarru-kinu. În Nippur se naște Terah, fiul lui Nahor și Iyoska. Începe invazia gutienilor în Mesopotamia. Imperiul Akkadian este condus simultan de patru regi: Igigi, Imi, Nanum și Ilulu.
2190 î.e.n. – Dudu îi învinge pe cei patru regi și ocupă tronul Akkadului.
2169 î.e.n. – Moare regele Dudu.
2168 î.e.n. – Tronul îi revine fiului lui Dudu, Șu-turul, ultimul conducător al Imperiului Akkadian.
2153 î.e.n. – Moare Șu-turul. Imperiul Akkadian este distrus de gutieni.
2123 î.e.n. – Se naște în Nippur Abram, fiul lui Terah și Amsalai.
2119 î.e.n. – Guvernatorul orașului Uruk, Utu-hengal, se înscăunează ca rege al Sumerului după ce îl învinge pe Tirigan, regele gutienilor.
2113 î.e.n. – Se naște în Nippur Sarai, fiica lui Haran, viitoarea soție a lui Abram.
2112 î.e.n. – Moare regele Utu-hengal. Tronul Sumerului îi revine ginerelui său, Ur-Nammu, guvernatorul orașului Ur. Terah și familia sa se mută din Nippur în Ur.
2094 î.e.n. – Moare regele Ur-Nammu. Pe tronul Sumerului urcă Șulgi, fiul său. Terah și familia sa se mută din Ur în Harran.
2072 î.e.n. – Moare în Nippur Serug, bunicul lui Terah. Regele Șulgi se autoproclamă zeu.
2068 î.e.n. – Moare în Nippur Nahor, tatăl lui Terah și bunicul lui Abraam.
2066 î.e.n. – Regele sumerian Șulgi își dă fiica de soție și orașul Larsa ca zestre viceregelui Elamului, primind în schimb o legiune de trupe elamite.
2053 î.e.n. – Regele Șulgi supune provinciile apusene ale Orientului Mijlociu cu ajutorul legiunii sale elamite.
2051 î.e.n. – Enlil îl ucide pe Enki. Anu hotărăște ca Enlil să părăsească planeta iar tronul Pământului să-i revină lui Marduk, fiul lui Enki.
2048 î.e.n. – Moare regele Șulgi, fiul lui Ur-Nammu. Tronul Sumerului îi revine fiului său, Amar-Sin. La ordinul lui Marduk, Abraam, Sarra și Lot pleacă din Harran în Canaan.
2047 î.e.n. – Abraam, Sarra și Lot ajung în Herakleopolis, la curtea faraonului Merikare Khety, regele Egiptului Inferior.
2042 î.e.n. – Abraam, Sarra și Lot pleacă din Egipt în Canaan, din cauza conflictului dintre faraonii Merikare Khety și Nebhepetre Mentuhotep.
2039 î.e.n. – Regii mesopotamieni Amar-Sin, Kudur-Lagamar, Eri-Aku și Tud-ghula înving în Valea Sidimului alianța regilor iordanieni. Abraam îi învinge la Dan și își eliberează nepotul capturat de mesopotamieni. Pe drumul spre casă moare Amar-Sin, fiul lui Șulgi. Fratele său, Șu-Sin, preia tronul Sumerului.
2037 î.e.n. – Se naște Yișma’el, fiul lui Abraam și Hagar, fiica faraonului Merikare Khety.
2030 î.e.n. – Moare regele Șu-Sin, fiul lui Șulgi. Fiul său, Ibbi-Sin, devine ultimul rege al Sumerului.
2024 î.e.n. – Zeul Ninurta folosește șapte bombe atomice pentru a distruge orașe loiale lui Marduk, printre care Sodoma și Gomorrah. Abraam și Sarra pleacă în Gerar, la curtea regelui filistean Abimelek.
2023 î.e.n. – Se naște Yișaq, fiul lui Abraam și Sarra.
2004 î.e.n. – Moare Ibbi-Sin, ultimul rege al Sumerului. Enlil părăsește Pământul după ce distruge Sumerul printr-o furtună.
1988 î.e.n. – Moare în Harran Terah, tatăl lui Abraam.
1986 î.e.n. – Ninurta îi cere lui Abraam să-l sacrifice pe Yișaq, însă Marduk intervine la timp. Moare Sarra, soția lui Abraam și mama lui Yișaq.
1983 î.e.n. – Yișaq se căsătorește cu Ribqa, fiica vărului său, Betu’el.
1963 î.e.n. – Se nasc gemenii Esaw și Ya’aqob, fiii lui Yișaq și Ribqa.
1948 î.e.n. – Moare Abraam. Esaw îi cedează lui Ya’aqob dreptul de prim-născut.
1923 î.e.n. – Esaw se căsătorește cu două hitite.
1900 î.e.n. – Moare Yișma’el, fiul lui Abraam și Hagar.
1894 î.e.n. – Sumu-Abum formează în sudul Mesopotamiei un mic regat amorit care includea și Babilonul, înființând astfel Prima Dinastie Amorită babiloniană.
1881 î.e.n. – Moare Sumu-Abum iar pe tronul regatului amorit urcă Sumu-la-El.
1878 î.e.n. – Moare la Itjtawy faraonul Khaikheperre Senusret din Dinastia a XII-a iar tronul Egiptului îi revine fiului său, Khakaure Senusret.
1872 î.e.n. – Se naște Yosep, fiul lui Ya’aqob și Rahel. Ya’aqob se hotărăște să se întoarcă în Canaan cu familia sa.
1860 î.e.n. – Nimaatre Amenemhat, fiul lui Khakaure Senusret, devine coregent al Egiptului alături de tatăl său.
1855 î.e.n. – Yosep este vândut de frații săi și dus în Egipt.
1845 î.e.n. – Moare Sumu-la-El iar pe tronul regatului amorit din Mesopotamia urcă fiul său, Sabium.
1843 î.e.n. – Moare Yișaq, fiul lui Abraam și Sarra.
1842 î.e.n. – Yosep devine vizirul Egiptului. În țară încep șapte ani de bunăstare.
1839 î.e.n. – Moare Khakaure Senusret în Itjtawy iar tronul Egiptului îi rămâne fiului său, Nimaatre Amenemhat.
1835 î.e.n. – Pe tot cuprinsul Pământului încep șapte ani de foamete.
1833 î.e.n. – Ya’aqob și familia sa se mută în Egipt.
1831 î.e.n. – Moare Sabium iar pe tronul regatului amorit din Mesopotamia urcă fiul său, Apil-Sin.
1816 î.e.n. – Moare Ya’aqob, fiul lui Yișaq și Ribqa.
1815 î.e.n. – Maakherure Amenemhat, fiul lui Nimaatre Amenemhat, devine coregent al Egiptului alături de tatăl său.
1814 î.e.n. – Moare Nimaatre Amenemhat în Itjtawy iar tronul Egiptului îi rămâne fiului său, Maakherure Amenemhat.
1.813 î.e.n. – Moare Apil-Sin iar pe tronul regatului amorit din Mesopotamia urcă fiul său, Sin-Muballit.
1806 î.e.n. – Moare în Itjtawy Maakherure Amenemhat iar tronul Egiptului îi revine surorii sale, Sobek-kare Sobekneferu.
1805 î.e.n. – Pe tronul Avarisului din Delta Nilului urcă Sekhaenre Yakbim, unul dintre urmașii lui Ya’aqob, fondatorul Dinastiei a XIV-a.
1802 î.e.n. – Moare regina Sobek-kare Sobekneferu în Itjtawy. Pe tronul Egiptului urcă Sekhemre Khutawy Amenemhat Sobekhotep, fondatorul Dinastiei a XIII-a, care mută capitala la Memphis.
1794 î.e.n. – Sin-Muballit abdică iar tronul regatului amorit din Mesopotamia îi revine fiului său, Ammurapi, care înființează Imperiul Babilonian și transformă Babilonul în capitală, la ordinul lui Marduk.
1780 î.e.n. – Moare Sekhaenre Yakbim iar pe tronul din Avaris urcă Nubwoserre Ya’ammu.
1770 î.e.n. – Moare Nubwoserre Ya’ammu iar pe tronul din Avaris urcă Khawoserre Qareh.
1762 î.e.n. – Moare vizirul Yosep, fiul lui Ya’aqob și Rahel.
Cartea „Secretele zeilor” de Claudiu-Gilian Chircu, în format pdf, poate fi achiziționată de aici: https://gumroad.com/l/secretelezeilor.