Prima oară am ajuns la Dinogeția în clasa a VIII-a, într-o excursie cu clasa, organizată de profesorul nostru de istorie. Scormonind printre ruine am găsit o bilă de piatră, cu două găuri de o parte și de alta, folosită ca muniție pentru prăștii. O adevărată piesă de muzeu, după cum susținea profesorul meu, care tot drumul a încercat să mă convingă să i-o dau lui. Prin rugăminți și amenințări. Însă, fiind de o încăpățânare aproape măgărească, n-am cedat sub nicio formă. Am păstrat-o câteva săptămâni, până mi-a aruncat-o mama care nu înțelegea ce caută o piatră în casă. Mulțumesc din nou, mamă!
Dinogeția, aflată în satul Gărvan (comuna Jijila, județul Tulcea), a fost o așezare dacică, apoi fortăreață romană și, în final, una bizantină. S-au găsit mai multe cărămizi cu ștampila legiunii I Iovia Scythica, legiunii a V-a Macedonica, Cohorta I Cilicum, Cohorta a II-a Mattiacorum și Classis Flavia Moesica. Un număr destul de mare de cărămizi poartă ștampila cu numele împăratului Anastasius, iar pe o balanță de bronz se află înscris numele lui Flavios Gerontios, prefect al Constantinopolului în timpul lui Iustinian. De asemenea, s-au găsit aici monede de la împărații Dioclețian și Maximian. Lângă zidurile cetății, în zona așa-zis „civilă”, a fost descoperit unul dintre cele mai ciudate cimitire de pe teritoriul României, în care erau sute de vase cu căpățâni de om în ele. Dioclețian a refăcut cetatea iar, mai târziu, Anastasius și Iustinian. Dinogeția a fost distrusă prin foc în timpul marei invazii a kutrigurilor lui Zabergan în anul 559, după care și-a revenit cu greu, încetându-și existența în ultimul deceniu al secolului VI, sub Mauriciu Tiberiu. Incinta cetății romane, abandonată în secolul VII, a fost refolosită începând cu sfârșitul secolului X, odată cu refacerea unor ziduri în timpul revenirii autorității bizantine la Dunăre. După victoria de la Dorostolon (în 971) a lui Ioan Tzimiskes asupra lui Sviatoslav, cneazul Kievului, a luat ființă la Dinogeția o așezare feudală timpurie care a dăinuit până în a doua jumătate a secolului XII.
Stâlp militar roman descoperit la Dinogeția, aflat în prezent la Muzeul de Istorie din Galați:
M-am întors la Dinogeția după 21 de ani, cu niște prieteni din Irlanda. Din păcate de această dată n-am mai găsit niciun artifact antic, ceea ce înseamnă ori că m-a părăsit norocul din copilărie, ori că n-am căutat cum trebuie, ori că s-a furat tot de acolo. Ca să fiu sigur, data viitoare aduc o lopată…
Lasă un răspuns