Interviul poate fi găsit și pe site-ul booknation.ro aici: https://booknation.ro/interviu-cu-claudiu-gilian-chircu-autorul-cartii-secretele-zeilor-2/?fbclid=IwAR2bicCTwuUvoN2yXBkl4xmswQpxe2Z50FFTudHIkqtv4Z7pvCr_T3vNIBs
Interviu cu Claudiu-Gilian Chircu, autorul cărții ”Secretele zeilor”
E.I. Cine este autorul Claudiu-Gilian Chircu?
C.G.C. M-am născut în 1981 în Galați. Am lucrat câțiva ani în presa scrisă, radio și TV, am terminat o facultate și un masterat în comunicare-jurnalism iar acum mă ocup doar de scris. Sunt pasionat de misterele vieții, pe care le studiez de când mă știu. În special trecutul, care ne poate ajuta să înțelegem prezentul și să ne clădim viitorul. Mă interesează mai ales istoria, mitologia, religiile, ocultismul și fenomenele așa-zis paranormale, adică cele mai misterioase aspecte ale vieții, care trebuie decodificate pentru a putea înțelege lumea în care trăim. Și, bineînțeles, chiar viața.
E.I. De la ce idee a pornit cartea ”Secretele zeilor”?
C.G.C. De la ideea că toate religiile conțin aceleași personaje și întâmplări, ascunse sub diferite forme. După ce am identificat principalele personaje ale tuturor religiilor, am început să le prezint pe larg pe blogul propriu. Când s-au înmulțit informațiile, am realizat că ar fi păcat să rămână doar în mediul online, așa că am decis să le includ într-o carte. Mai ales pentru că nu aveam de gând să mă opresc la descrierea personajelor, ci să trec la decodificarea poveștilor lor. Am bănuit la început că va fi o carte mai groasă decât Biblia, dar am sperat că nu. Însă un drum de aproape șase ani nu poate fi cuprins în câteva pagini. Drum care încă nu s-a încheiat, ținând cont că a apărut o continuare iar în prezent lucrez la a treia carte a seriei.
E.I. Care e primul lucru la care te gândești când asociezi cuvintele „mituri” și „zeu”?
C.G.C. La „Secretele zeilor”, firește! Atât miturile, cât și zeii, au ajuns să fie considerate în prezent fabulații. Însă mitul însemna în greaca veche „vorbă, relatare, povestire”, prin urmare la origini era un fel de reportaj primitiv, care expunea evenimente reale, trăite de oamenii acelor vremuri. Iar „zeu” este doar una dintre denumirile folosite de strămoșii noștri pentru ființele nepământene pe care le întâlnim în multe aspecte ale vieții, nu doar în relatări mitologice. Chiar și în prezent oamenii venerează o sumedenie de zeități, religii politeiste existând în multe zone din Asia, America, Africa, Oceania și chiar Europa. Dacă pentru noi miturile lor sunt fabulații, pentru ei sunt relatări cât se poate de reale. Și cine poate spune cu siguranță că acei oameni se înșeală iar miturile nu conțin măcar sâmburi de adevăr? Să nu uităm că Troia a fost considerată o fabulație a lui Homer până când, în 1868, Heinrich Schliemann i-a descoperit ruinele. „Mitul încarnează cea mai înaltă aproximație a adevărului, ce poate fi tradusă în cuvinte”, după cum afirma filosoful și istoricul Ananda Kentish Coomarasswamy.
E.I. Cum te-ai simțit în această călătorie a scrisului alături de ”Secretele Zeilor”?
C.G.C. Pentru mine a fost o călătorie extraordinară. Chiar inițiatică, aș putea spune, care m-a schimbat complet, mental și spiritual. Scrisesem până atunci doar articole în ziare sau pe bloguri, așa că o carte a reprezentat o adevărată provocare. Nu am știut unde voi ajunge, pe unde îmi vor fi purtați pașii în timpul acestei călătorii sau cum îmi va modifica viața. Am știut doar că trebuie să o fac. În timpul călătoriei printre secretele zeilor mi-au fost date peste cap credințele de câteva ori, a trebuit să renunț la tot ce consideram a fi adevărat și să accept faptul că nu știu nimic despre lumea în care trăim. Abia apoi am putut să văd și, mai ales, să înțeleg. Iar când am ajuns la capătul călătoriei am putut realiza că finalul era doar un nou început. Dar și că, fără să-mi dau seama, am devenit o altă persoană, diferită de cea de la început. Ceea ce sper să li se întâmple și cititorilor.
E.I. Cum ai ales titlul cărții?
C.G.C. Nu a fost atât de ușor pe cât pare. Mi-am bătut capul vreo două zile cu alegerea titlului. Am vrut unul care să cuprindă ideea cărții în două cuvinte. Simplu, clar și concis. Nu am găsit nicio variantă care să mă mulțumească însă, abia când am renunțat la a-mi mai bate capul cu titlul, a apărut cel mai potrivit. Deoarece cartea e despre zei și despre secretele lor, dezvăluite mii de ani doar adepților lor și păstrate în cercuri intime, la care nu a avut acces omul de rând. Prin urmare, nu cred că i s-ar potrivi niciun alt titlu mai bine decât „Secretele zeilor”.
E.I. De ce ar trebui să-și facă un om timp să citească ”Secretele zeilor”?
C.G.C. Poate ar fi mai corect să răspundă cititorii la această întrebare. Iată câteva dintre părerile lor: „Mi-a sfărâmat lumea în cap și mi-a reclădit-o… după care a sfărâmat-o din nou”, „Vă recomand cu toată căldura această carte. E impresionant de bine documentată. Îndrăznesc să spun că bate tot ce am citit pe această temă”, „Cea mai bună carte citită de mine anul acesta, care a reușit să răspundă la întrebări existențiale, științifice, ezoterice etc. într-un mod original”, „Dacă vrei într-adevăr să dezlegi ițele istoriei și să înțelegi de ce este lumea așa cum este, cumpără această carte”, „Nu e o lectură, e un izvor de ostoit o sete adâncă”, „O carte electrizantă, pur și simplu îți curentează neuronii și te face să te trezești din minciuna și prostia în care ai orbecăit o viață”, „Cartea asta mă face să mă simt împăcată, liniștită, senină. Asta simt acum”, „Nu e o simplă carte, obișnuită, ci clar o misiune trasată de sus”.
E.I. Există o persoană care te-a susținut în tot acest proces de publicare a cărții?
C.G.C. Nu una, ci mai multe. Familia, prietenii și cititorii care au așteptat mulți ani ca „Secretele zeilor” să fie publicată. Cartea a fost începută în 2011, a fost terminată în 2017 și abia în 2019 a văzut lumina tiparului. Prin urmare, sunt extrem de norocos pentru că am avut parte de atât de multă susținere. Și încă am, pentru că „Secretele zeilor” este o călătorie care continuă atât pentru mine, cât și pentru cititori.
E.I. Pe lângă ”Secretele zeilor” ai alte cărți publicate?
C.G.C. Da, încă două plus una de colorat. Am colaborat cu un designer grafic din Pakistan și așa a apărut cartea de colorat. Lăsând-o pe aceasta deoparte, anul trecut, odată cu „Secretele zeilor”, am publicat și „Confuckyous: Concepții anticoncepționale”, o colecție de texte umoristice atipice și adesea aberante. Iar acum tocmai am lansat „Demonii Roșiei Montane”, a doua carte din seria „Secretele zeilor”, care prezintă fața ascunsă a pandemiei din prezent și a altor evenimente din istoria noastră recentă, cum ar fi așa-zisa revoluție din 1989, mineriadele și, bineînțeles, povestea din jurul Roșiei Montane. Deși la prima vedere pare a fi diferită, este scrisă în stilul „Secretele zeilor”, adică cititorii vor găsi în spatele evenimentelor recente simboluri decodificate, mesaje ascunse, interese politice de neimaginat, planuri malefice, profeții biblice și, bineînțeles, zeii din vârful piramidei. Sau, mai bine spus, demonii… Nu vreau să spun prea multe, așa că voi adăuga doar atât: pandemia de Covid-19 și toate evenimentele din jurul ei vor fi înțelese altfel după lecturarea acestei cărți. Pentru că, de cele mai multe ori, lucrurile nu sunt așa cum par a fi, iar această pandemie nu reprezintă o excepție de la regulă.
E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.G.C. Pe pagina de Facebook „Secretele zeilor”, pe Instagram și pe site-ul propriu, www.secretelezeilor.ro. Aici se găsește o mare parte din tot ce am scris în ultimii 15 ani, inclusiv cărțile din seria „Secretele zeilor”, care pot fi citite gratuit pe site. Nu doar cele două de până acum, ci și capitolele terminate din următoarea carte a seriei, „Secretele Sionului”, care va fi gata până la finalul anului. Cel puțin asta sper.
E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?
C.G.C. Trăim în vremuri ciudate, în care totul pare a fi pe dos, în care libertatea de exprimare este limitată, minciuna e ridicată la rang de virtute iar cenzura a devenit parte esențială a „noii normalități”. Vremuri în care adevărul este blamat mai mult decât niciodată în timp ce ni se servesc minciuni din toate părțile, mai ales din cele oficiale. Însă, după cum spunea Evanghelia lui Toma, descoperită la Nag Hammadi, „nimic nu este tăinuit încât să nu fie descoperit și nimic nu este acoperit, care în cele din urmă să nu fie descoperit”. Oricât de greu ar fi, nu renunțați la căutarea adevărului pentru că, mai devreme sau mai târziu, va ieși la lumină. Și ne va elibera măcar de lanțurile mentale, dacă nu chiar de cele sufletești.
Lasă un răspuns