Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial, ridicat pe locul în care au avut loc victoriile din 1917 ale armatei române împotriva germanilor. În confruntările de la Mărășești au decedat 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Mausoleul adăpostește 5073 de militari în 154 de cripte individuale și nouă comune.
Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost inaugurat oficial pe 18 septembrie 1938, la ceremonie participând și regele Carol al II-lea. Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat în 1936.
În centrul mausoleului se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, cel care le-a spus nemților că pe la Mărășești, Mărăști și Oituz nu se trece, decedat pe 21 iulie 1919, fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare, decorat cu Steaua României și Ordinul „Sfântul Gheorghe și Sfânta Ana” al țarului Rusiei. Pe „Culoarul Cavalerilor” se află și mormântul Măriucăi Zaharia, copila de 12 ani din comuna Haret care a transmis dintr-un nuc soldaților români date despre înaintarea nemților. În cartea de oaspeți a mausoleului se găsesc semnături celebre, printre care și cea a regelui Mihai.
Conform localnicilor, mausoleul i-a produs o puternică impresie lui Adolf Hitler. În timp ce americanii bombardau rafinăriile de la Ploiești, se spune că Hitler i-a telefonat mareșalului Antonescu pentru a cere două unități de antiaeriană care să apere Mausoleul de un eventual bombardament. Însă este posibil ca această întâmplare să nu fie decât o legendă.
O altă legendă care circulă în jurul impresionantei construcții este cea a fantomei miresei unui soldat căzut la datorie, care în unele nopți de august înconjoară mausoleul călare pe un cal alb. Cum nimeni nu a văzut fantoma miresei, rămâne și această poveste la stadiul de mit, ca multe altele din folclorul românesc. Ceea ce nu subminează nici măreția Mausoleului de la Mărășești, nici vitejia din lupte a celor care se odihnesc acolo.
Lasă un răspuns