Probabil ați întâlnit mesajul ăsta pe Facebook într-o formă sau alta:
Poate unii dintre voi ați dat „like”, „share” și comentariu cu „amin”. Oricât de tentant ar fi sper că n-ați făcut-o, deoarece ar fi penibil. Pentru că „moldoveanul” din poze este actorul Ryan Reynolds în rolul lui Deadpool iar povestea lui e inventată. Surpinzător? Doar pentru cine crede fără a cerceta. O simplă căutare pe Google ne ajută să identificăm realitatea din spatele acelor fotografii. De exemplu în tabloidul britanic Mirror:
Cel care a lansat această glumă în spațiul virtual este un român care obișnuiește să râdă prin astfel de postări de naivitatea celor cu mintea scurtă. Dacă până atunci nu a fost luat în seamă prea mult, cu postarea de pe 30 iulie a dat lovitura. De remarcat miile de aprecieri și distribuiri ale poveștii supereroului Deadpool. Pardon, Sebastian Mihai.
Gluma românului nostru a fost preluată de un site moldovenesc de satiră, moldovandream.com (un fel de Times New Roman basarabean), modificată și lansată în mediul online pe 1 august. Astfel, românul Sebastian Mihai a devenit moldoveanul Vasile Melinte. Aceeași față, aceeași poveste, fraieri noi care să pună botul.
Moldovenii au dus gluma mai departe și au mai inventat câteva cu același personaj. Ținând cont de succesul nebun pe care l-au avut „faptele” lui vitejești din Grecia, de ce nu? Dacă în primele articole Vasile Deadpool salvase 70 de persoane, numărul acestora a început să crească în următoarele știri, ajungându-se la 80, 90 și peste 100 de oameni salvați.
Mai mult, l-au introdus și în topul celor mai celebri moldoveni din toate timpurile. Pe locul 3, fiind întrecut doar de Zinaida Julea și Ștefan cel Mare. Sper că Ryan Reynolds ar fi mai mândru de această „reușită” decât ar fi Ștefan cel Mare de urmașii săi…
Sper că s-au lămurit toți cum stă treaba cu „eroul” moldoveano-român care a „salvat” 70-100 de vieți în Grecia. Cine a distribuit „povestea” lui, a comentat cu „amin” și „partikip” sau a vărsat două lacrimi pentru el ar trebui să-și dea două rânduri de palme ca să se trezească. Nu pentru că nu a știut cine e Ryan Reynolds ori Deadpool (deși „Deadpool 2” s-a lansat acum 4 luni), ci pentru că a luat de bun orice a găsit pe net. Fără a încerca măcar să verifice informația, fără a verifica sursa postării, fără a-și pune vreo întrebare. Ca o oaie care înghite senină tot ce i se oferă, care stă cuminte să fie mulsă și care, mai apoi, se miră că e dusă la tăiat. Dacă mulți se lasă prostiți de absolut oricine pe Facebook, cum să ne mai mirăm că se lasă manipulați de politicieni, preoți sau mass-media? Ori de alte feluri de șarlatani?
Dacă totuși faceți parte din categoria celor care nu ar crede fără a cerceta și nu știți la ce fel de oameni mă refer, găsiți mai jos un exemplu:
Lasă un răspuns