Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, la cea de-a optzecea aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada când a fost judecător și pârcălab al județului Covurlui. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial muzeul a fost închis, colecțiile au fost evacuate iar o parte dintre ele s-au pierdut. Activitatea științifică a fost reluată în 1951, instituția păstrând un profil mixt până în 1956, când s-au desprins colecțiile din domeniul științelor naturii și al artelor plastice. Clădirea în care funcționează sediul central al muzeului din 1988, declarată monument istoric, cunoscută și sub numele de Casa Cavallioti, a fost construită în 1920. Într-o monografie a județului Galați, în dreptul numelui Gh. N. Cavallioti scrie: „avocat și mare proprietar al Galațiului”. Strămoșii lui Cavallioti proveneau din localitatea Cavalla din sudul Greciei.
În prezent, muzeul deține peste 60.000 de bunuri culturale, majoritatea provenind din cercetările arheologice efectuate în zona de sud a Moldovei, în special în castrul roman de la Tirighina. Colecțiile sunt din diverse domenii, cum ar fi: arheologie (obiecte paleolitice, neolitice, romane și medievale), numismatică, medalistică, etnografie, filatelie, artă decorativă, documente din epoca modernă și contemporană, cărți vechi, bunuri culturale memoriale, etc. Printre piesele rare ale muzeului se numără mormântul in situ al lui Innocens (secolele III-IV), automobilul Dedion-Bouton (fabricat în 1898) sau colecția Makșay de plăci fotografice.
În acest muzeu am devenit pionier și chiar comandant de detașament în toamna anului 1989. Din păcate am putut să mă bucur de acest titlu doar două luni, pentru că revoluția din decembrie a șters toate urmele comunismului, inclusiv șoimii patriei și pionierii. Chiar dacă nu mai am nici uniforma de pionier, nici șnurul de comandant, amintirile de atunci rămân păstrate în cel mai potrivit loc pentru evocarea trecutului: muzeul de istorie de acasă.
Lasă un răspuns