Nea Paphos (Noul Paphos) se află pe coasta de sud-vest a insulei Cipru. La fel ca Palaepaphos (Vechiul Paphos), numit astăzi Kouklia, Nea Paphos era închinat zeiței Afrodita. Se spune că a fost fondat de Agapenor, căpetenia arcadienilor care, după războiul troian, au naufragiat pe coasta Ciprului. Agapenor ca rege al Paphosului este menționat și într-un poem grecesc descoperit la Analecta, iar istoricul Herodot, la rândul său, amintea de o colonie arcadiană în Cipru. Portul orașului a fost reconstruit de Nicocles, ultimul rege al Paphosului, în timpul lui Alexandru Macedon. Nea Paphos a devenit capitala insulei în epoca elenistică, înlocuind orașul Salamis, când Ptolemeii au preferat o locație apropiată de capitala lor egipteană, Alexandria. Aproape distrus de un cutremur, după cum povestea filosoful roman Lucius Seneca, Nea Paphos a fost reconstruit de împăratul roman Octavius Augustus, conform lui Dio Cassius, și redenumit Augusta. Deși acest nume a fost folosit în numeroase inscripții, nu l-a putut înlocui din vorbirea curentă pe cel vechi. Astăzi, parcul arheologic Paphos, sau ce a mai rămas din anticul Nea Paphos, se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, fiind una dintre principalele atracții turistice ale Ciprului.
Casa lui Aion, construită în secolul al patrulea, a fost descoperită în anul 1983. Conține un mozaic uriaș ce înfățișează cinci scene. În partea stângă superioară se pot vedea Leda și Zeus deghizat în lebădă. În partea dreaptă superioară se află zeul Dionysos copil, înconjurat de nimfe. În partea inferioară se găsește Dionysos într-o procesiune triumfală, iar imaginea alăturată îl înfățișează pe Apollo pedepsindu-l pe Marsyas, care tocmai pierduse o confruntare muzicală. În centrul mozaicului se poate vedea un concurs de frumusețe între regina Cassiopeia și nereide, prezidat de Aion, zeul timpului.
Casa lui Tezeu datează din secolul al doilea. Pe lângă decorațiunile geometrice deosebite, se pot observa și reprezentări mitologice, cum ar fi mozaicurile ce înfățișează nașterea lui Ahile sau pe Tezeu ucigând Minotaurul.
Casa lui Dionysos, construită în secolul al doilea, conține cele mai impresionante mozaicuri. Una dintre scene îl înfățișează pe Dionysos întorcându-se din India într-un car tras de două pantere. Multe altele conțin scene de vânătoare. Unul dintre cele mai celebre mozaicuri este cel în care Zeus, transformat în vultur, îl răpește pe Ganymede (descris de Homer ca fiind cel mai frumos dintre muritori) pentru a-l duce pe muntele Olimp.
Amfiteatrul Odeon, construit în secolul al doilea, cu aproximativ 1.200 de locuri:
Farul, construit de Imperiul Britanic în 1888:
Asklepionul sau sanctuarul lui Asklepios, zeul medicinei:
Mucegai cu o formă ciudată, dintr-o grotă:
Paphosul modern, văzut din Paphosul antic:
Bineînțeles că n-am putut rezista tentației de a mă fotografia între coloanele Casei lui Tezeu sau pe scena Odeonului: